De Roodbekwever (Quelea quelea)

Is een Afrikaanse wevervogel. De soort wordt beschouwd als de meest algemene wilde vogelsoort, met een geschatte populatie van maximaal anderhalf miljard dieren.

De vogel is gemiddeld 12 centimeter lang en weegt 15 tot 26 gram. De vogel is zo groot als een huismus en heeft een relatief korte staart. In de broedtijd heeft het mannetje een rode snavel en heeft een zwart masker. Rond het zwart op de kop zijn de veertjes strogeel op de kruin en verder op de borst en buik. Verder is de vogel van boven lichtbruin met zware duidelijke strepen. Het vrouwtje en het mannetje buiten de broedtijd is zandkleurig bruin met streepjes op de rug. Het mannetje houdt de rode snavel, bij het vrouwtje is de snavel soms roze. De poten zijn vleeskleurig.

De vogels leven in groepen. Graszaden zijn hun belangrijkste voedselbron, maar ook bladen van zacht bladige planten en insecten staan op het menu.

Broeden vindt plaats in kolonies. De mannetjes vlechten een nest in een boom, dat behoorlijk sterk van structuur is en moeilijk toegankelijk. De ingang is tamelijk nauw en iets schuin omlaag gericht. Er worden 2 tot 3 eieren gelegd. Deze komen na 12 dagen uit. De jongen worden door beide ouders grootgebracht en vliegen na 12 tot 14 dagen uit.

De soort telt drie ondersoorten:

  • Q. q. quelea: van Mauritanië, Senegal en Gambia tot het zuidelijke deel van Centraal-Tsjaad en de noordelijke Centraal Afrikaanse Republiek.
  • Q. q. aethiopica: van Soedan tot Somalië, noordoostelijk Zambia en Tanzania.
  • Q. q. lathamii: van Gabon, Congo en Angola tot Malawi en Mozambique.
  • Het leefgebied bestaat uit savannes en steppen maar steeds vaker ook landbouwgronden, meestal in laagland of tussen de 500 en 1500 m boven de zeespiegel. De vogel is overwegend standvogel, maar er zijn ook massale verplaatsingen bekend over honderden tot duizenden kilometers. De vogels verplaatsen zich dan naar gebieden met regen.

De grootte van de wereldpopulatie is niet nauwkeurig gekwantificeerd, maar de vogel is mogelijk de meest voorkomende vogelsoort op aarde, die soms als een plaag wordt beschouwd. Men veronderstelt dat de aantallen stabiel zijn. Om deze reden staat de roodbekwever als niet bedreigd op de Rode lijst van de IUCN

Categorieën: Tropen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *