De Major Putter wetenschappelijke naam Carduelis major, een ondersoort die zich o.m. qua grootte onderscheidt van de nominaatvorm, leeft in Rusland in het zuidelijk gedeelte van het Oeral gebergte en in zuidwestelijk Siberië. Zelfs volgens de kenners is het geslachtsonderscheid tussen man en pop lastig te zien. Bij de man gaat het rood bij het oog iets verder naar achter en de vleugelbocht is bij een man zwart en bij een pop donkerbruin. Er is eigenlijk maar één goed geslachtsonderscheid: een pop legt eieren en een man niet.

Huisvesting en voeding In de winter zit bij mij een deel van de vogels in broedkooien en een deel blijft buiten in de Volière. De majors krijgen van mij een speciaal putterzaadmengsel en eivoer voor wildzang. Putters zijn ook verzot op walnoten,  Ik kraak ze en geef ze dan een halve noot die ze helemaal leeg eten. Als groenvoer geef ik ze een stukje broccoli. Tevens krijgen ze van mij de zaadknoppen van paardenbloemen die vries ik ook in, zodat ik ze lang kan bewaren. Verder verstrek ik regelmatig trosgierst, grit, maagkiezel en mogen de putters ook regelmatig van mij baden. Eén maal in de week krijgen mijn vogels in het water belgasol. Dit is een product met electrolytenvitaminen, wat veel door duivenmelkers gebruikt wordt. ik heb nu twee koppels en half maart gaan de putters per koppel in de broedkooien om aan elkaar te wennen.

Ik heb een mooie buitenvolière van 1,2 m breed, 6 m lang en 2 m hoog. Hierin doe ik de koppels waarmee ik even niet broed. Ik heb in de schuur 10 kleinere broedkooien en 3 grote. Eind april krijgen ze nestmateriaal en een speciaal wildzang nestkastje die bekleed zijn met wat kunstgroen. Ik gebruik speciaal voor wildzang samengesteld nestmateriaal. De nestkastjes hang ik tegen de achterkant van de kooi . Als ze dan op het nest zitten kunnen ze alles goed overzien. Om de putters niet te storen raap ik geen eieren. Als de eieren uitgekomen zijn vul ik het gebruikelijke voedselmenu aan met diepvries pinkies, diepvries buffalo’s en kiemzaad. Als het daarvoor tijd is ring ik de jongen, om de ringen doe ik een stukje ventielslang. Dat werkt bij mij goed, want ik heb nog nooit een jong gehad dat door de ouders uit het nest is gegooid. Als alles goed verloopt brengen de putters dan zelf de jongen groot.

Categorieën: Wildzang

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *