De rode Kroonvink/kroongors ( Coryphospingus Cucullatus ) is een zeldzame vogel in Suriname en Frans Guyana, er zijn slechts een paar waarnemingen van bekend, allemaal in het kustgebied. In Brazilië, Argentinië en Zuid-Midden Amerika komt hij veel voor in sommige streken.  

De man is roodbruin met een wijnrode buik en een vuurrode kuif die bij veel opwinding omhoog gaat staan, de pop daartegen is overwegend bruin, ze zijn ongeveer 13 t/m 14 cm groot. Het zijn prachtige vogels, maar kunnen agressief zijn tegenover andere vogels.

Het nest wat voornamelijk gebouwd wordt in struikgewassen of bossen bestaat veelal uit grashalmen en andere fijne materialen zoals mos en takjes. Het legsel bestaat uit ongeveer 3 witte eitjes die na ongeveer 12 dagen broeden uitkomen, de pop voert de jongen de eerste dagen alleen, daarna helpt de man ook mee. Na ongeveer 10 tot 12 dagen verlaten de jongen het nest maar kunnen dan nog niet vliegen.

Het eten in gevangenschap bestaat uit een goede Tropen mengeling, eivoer, meelwormen, Buffelo wormpjes, pinkies  en klein sprinkhanen, ook geef ik ze soms wat appel, sla, broccoli etc.               

      

Categorieën: Tropen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *